Överkänslig, underkänslig eller bara vanlig människa?


Varför blir Mehmet sur när någon frågar varifrån han kommer?

Kalle har ju bara positiva fördomar om invandrare. Det är väl bra?

Carmen blir illa bemött på grund av sitt etniska ursprung. Eller?

Och Lisa är inte rasist, men... Alla verkar tro det ändå...


Mina föreläsningar handlar om hur vi möter och bemöter det som avviker från det vi är vana vid. Vad gör vi när vi själva, eller människor i vår närhet, känner sig missförstådda och illa behandlade? När någon uppträtt obetänksamt, taktlöst eller ovetande? Eller när vi själva har trampat i klaveret?


Med min bakgrund som psykolog och min erfarenhet av att möta människor i svåra livssituationer, är jag övertygad om att många konflikter går att vända till något konstruktivt när vi vågar vara öppna och samtala med varandra. Därför vill jag med mina föreläsningar både väcka igenkänning och nya tankar för att det ska bli lite lättare att fortsätta samtala om svåra ämnen. Jag är också övertygad om att vi ibland måste få le och skratta tillsammans åt sådant som är eländigt för att hämta kraft att orka vidare.


I mina föreläsningar brukar jag vända och vrida på perspektiv, ge konkreta exempel på vardagliga situationer vi möter och strategier vi kan använda oss av för att hantera dem. Ofta använder jag mig av fiktiva karaktärer som jag gestaltar för att ge en gemensam referensram för fördjupade reflektioner och samtal. När du som har lyssnat berättar för din kompis, din partner eller din kollega om en ny tanke du fick när du hörde min föreläsning, då har jag lyckats med mitt uppdrag!


Väl mött!

/Hanna Wallensteen


Välkommen att läsa mer om mig och de föredrag och jag erbjuder.